PRIRODA

Zaštita okoliša

Zašto je Primax eko friendly?

Posvećenost recikliranju

Koriščenjem recikliranih sirovina i proizvodnjom  proizvoda koji se mogu reciklirati zatvorili smo ciklus zbrinjavanja otpada.

Reciklirane sirovine

U proizvodnji folija 90 % proizvodnje je od reciklirane sirovine a i 100 % ambalaže za lampione je od recikliranog PVC. Kod odabira kartona koristimo karton koji je iz obnovljivih sirovina, kao doprinos rješavanju pitanja ekološkog zbrinjavanja I ponovne upotrebe materijala. Na taj način prikupljeni otpad ponovno stavljamo u upotrebu i čuvamo prirodne resurse , jer se sirovine umjesto crpljenja istih nadomješćuju iz obnovljivih izvora. Tako se stvara nova dodatna vrijednost te zatvara ciklus zbrinjavanja otpada. 

Proizvodi za recikliranje

Naši proizvodi se mogu nakon upotrebe ponovno reciklirati te upotrijebiti. Stoga je potencijal oporavljivosti naše proizvodnje vrlo velik, jedan od najvećih. U samom ciklusu proizvodnje se zbrinjava otpad nastao u samoj proizvodnji u 100 % iznosu. U pakiranju naših proizvoda ogromnom većinom smo usvojili transportna pakiranja od kartona koji je također obnovljiv. Recikliranje naših proizvoda je niskoenergetsko, što znači da ne iziskuje veliku upotrebu energije za oporavak otpada u recikliranu sirovinu.

ŠTEDNJA ENERGIJE

Svakodnevno radimo na razvoju I implemntaciji ideja eco gospodarenja. Instalirali smo foto naponsku elektranu snage 240 KW kao doprinos smanjenju ugljičnog otiska I utjecaja na prirodu . Dodatna led rasvjeta te visoko učinkoviti kompresori chileri I zatvoreni sustav rashlane vode daljni su doprinos energetski učinkovitoj proizvodnji .

Razvoj EKO proizvoda

Radimo i na razvoju novih proizvoda koji idu u  smjeru biorazgradivosti.

Najvažniji projekt u to smislu je papirni lampion, u cijelosti izrađen od papira , s biorazgradivom ambalažom. Proces izrade je vrlo složen  te zahtijeva posebno dizajnirane strojeve kao i postupke certifikacije. Proizvod zadovoljava brojne zahtijeve; od negorivosti do svjetlopropusnosti, te mnoge druge koje je bilo potrebno usaglasiti u procesu razvoja. Razvijen je kao o biorazgradivi te “ pulpable“ što znači da se može odlagati sa starim papirom .

Zamišljen je kao alternativa klasičnim lampionima u posudama od PVC i stakla.

Jamstvo

U cijelom ciklusu proizvodnje sudjelujemo u proizvodnji energije FNE (fotonaponska energija), vlastitog zbrinjavanja otpada nastalog u proizvodnji , primjeni energetski učinkovitih strojeva, vlastitom razvoju alternativnih prizvoda PVC-u, te kao sirovinu za izradu ambalaže I vreća prelko 90 % koristimo recikliranu sirovinu .

S punim pravom, a kao nastavak na gore navedene konstatacije se može Primax nazvati zelenim .